Buyer Persona – Cum creezi un profil corect

Vânzări pe site

apr. 27
Buyer Persona - Cum creezi un profil corect

Ce este Buyer Persona și cum te ajută un astfel de profil în promovarea afacerii

 • Buyer Persona se referă la crearea unui profil al clientului ideal pentru fiecare afacere în parte.
 • Este foarte important ca înainte să pui la punct orice strategie de promovare și marketing, să realizezi un astfel de profil. Așa vei afla cum să organizezi conținutul, ce stil să folosești în reclame, ce texte să concepi pentru e-mailuri și așa mai departe.
 • În funcție de specificul și dimensiunile afacerii, poți avea chiar și 2, 10 sau 20 de buyer personas.
 • Poți afla detalii importante despre clientul ideal (vârstă, sex, locație, dispozitive folosite, interese, etc) din social media, din Google Analytics sau prin intermediul chestionarelor.

Încă de la început trebuie să precizez că termenul nu se referă și nu restricționează crearea unui profil ideal doar pentru un tip de consumator. În funcție de specificul și dimensiunile afacerii, poți avea chiar și 2, 10 sau chiar 20 de buyer personas. Însă acestea se definesc în timp, așa că dacă ești la început în ceea ce privește acest aspect, începe de la crearea unui singur profil. Pe viitor mai poți crea fără probleme și altele.

De unde îți iei informațiile?

1. Google Analytics și social media

În primul rând, poți afla detalii importante despre clientul ideal (vârstă, sex, locație, dispozitive folosite, interese, etc) din Google Analytics. Apoi poți colecta alte detalii, precum subiecte de interes, activități recente, modul în care reacționează la diverși stimuli, interacțiunea cu alte branduri, probleme, obiective și multe altele, din social media.

2. Chestionare

Un alt mod, mai interactiv, de a aduna informații relevante despre clientul ideal este abordarea directă. Concepe chestionare în care să incluzi întrebări la care dorești să afli un răspuns și roagă-ți clienții să te ajute cu completarea lor. Poți trimite chestionarele prin email sau le poți distribui direct pe rețelele de socializare. Pentru o rată de completare mai mare, oferă un card cadou, o reducere, etc.

3. Formulare

De asemenea, te poți folosi de formularele din site pentru a colecta informațiile de care ai nevoie. De exemplu, dacă afacerea ta se adresează atât persoanelor fizice cât și celor juridice, cere în formular ca utilizatorul să completeze în care din cele două categorii se încadrează.

4. Colegii de la vânzări

Și nu în ultimul rând, dacă ai o companie mai mare sau lucrezi în una, roagă-ți colegii de le departamentul de vânzări să îți împărtășească din experiența lor cu clienții cu care au interacționat deja.

Ce informații trebuie să conțină un profil Buyer Persona?

În afară de informațiile de bază referitoare la vârstă, sex și ocupație, trebuie să aduni detalii și cu privire la alte aspecte ale vieții clientului ideal.

 • ce fel de job are și care sunt nemulțumirile legate de acesta;
 • în ce tip de companie lucrează;
 • ce obiective are pentru viitorul apropiat;
 • surse de informare folosite;
 • nivelul de educație, etc.

De asemenea, este important să afli și:

 • cum anume își petrece clientul ideal timpul liber;
 • pe ce rețele sociale este mai activ;
 • ce obiceiuri alimentare are;
 • cine ia deciziile în familie;
 • dacă are copii sau nu, ș.a.

Acestea sunt doar câteva dintre informațiile pe care le-ai putea afla despre clientul ideal. În mod evident acestea pot varia în funcție de specificul afacerii tale.

Vrei să afli cum poți vinde mai mult cu site-ul?

Lasă numele și adresa de email și te contactăm pentru a-ți oferi GRATUIT un audit de marketing pentru site-ul tău (valabil doar pentru site-uri de prezentare, nu si pentru magazine online)!