Importanța culorilor în marketing

Marketing afiliat

ian. 06
Importanța culorilor în marketing

Descoperă cum anumite culori pot influența comportamentul consumatorilor.

  • Culorile joacă un rol important în toate aspectele vieții noastre, iar marketing-ul nu face excepție.
  • Așa de mult contează o culoare încât aceasta te poate determina dacă să cumperi sau nu un produs.
  • Marile companii testează întotdeauna culorile pe care le folosesc la reclame, bannere sau butoanele call-to-action (CTA).
  • Poți crește rata de conversie fără să schimbi mare lucru la site, ci doar schimbând anumite culori în puncte cheie.

Suntem ființe vizuale iar acest lucru ne influențează poate mai mult decât vrem noi să recunoaștem. Așa de mult contează o culoare încât aceasta te poate determina dacă să cumperi sau nu un anumit produs, să devii sau nu clientul unui anumit brand, etc.

Tocmai din acest motiv marile companii testează culorile pe care le folosesc la reclame, bannere sau butoanele call-to-action (CTA). Spre exemplu, un buton CTA de culoare roșie poate poate fi cu până la 20% mai performant decât unul de culoare verde. În concluzie, poți crește rata de conversie fără să schimbi mare lucru la site, ci doar schimbând anumite culori în puncte cheie. Cam atât de importantă este psihologia culorilor în marketing.

Dar iată în ce mod anumite culori pot influența comportamentul consumatorilor.

Culoarea roșu – declanșează emoții puternice de obicei, însă atât pozitive cât și negative, așa că trebuie folosită cu precauție. Ceea ce face ca această culoare să dea rezultate în vânzări este că îți creează senzația că trebuie să cumperi ”acum”. În plus, stimulează apetitul și determină creșterea pulsului, tocmai din acest motiv fiind des întâlnită în logo-urile restauratelor de tip fast food sau a brand-urilor de lenjerie.

De asemenea, la această culoare reacționează cel mai bine oamenii cu personalitate îndrăzneață, aventuroasă ori energică.

Verde – este o culoare relaxantă, ușor de privit și de regulă sinonimă cu sănătatea, natura, prospețimea sau prosperitatea. Tocmai de aceea este folosită destul de des de brand-urile care promovează produse organice, farmaceutice sau chiar servicii financiare.

Cel mai bine reacționează la această culoare oamenii cu o personalitate deschisă, prietenoși și autentici.

Galben – reprezintă tinerețea, fericirea și distracția, dar poate induce și senzația de anxietate sau frustrare, așa că trebuie aleasă cu grijă. În plus, aceasta poate crea probleme logistice, precum găsirea unui bun contrast. Cele mai bune rezultate apar atunci când este folosită alături de o culoare mai închisă, precum negru sau roșu.

Persoanele care reacționează cel mai bine la culoarea galben sunt cele independente, impulsive sau cu o gândire strategică.

Albastru – are un efect calmant asupra minții și sugerează putere, înțelepciune și încredere. Din acest motiv este folosită atât de des în mijloacele de promovare. Pentru că nu există alimente în mod  natural albastre, această culoare scade apetitul și nu este potrivită brand-urilor din acest domeniu.

Personalitățile care reacționează cel mai bine la culoarea albastru sunt cele loiale, sociabile, dar mai degrabă liniștite.

Mov – o culoare percepută ca fiind regală, este folosită cel mai adesea de brand-urile care vor să sugereze că au o ofertă de prestigiu,superioară altora de pe piață. La fel de bine însă poate duce și cu gândul la excese și extravaganță, așa că atenție când o alegi.

Publicul țintă care ar reacționa cel mai bine la o astfel de culoare este unul demn, sensibil și înțelegător. În plus, femeile tind să reacționeze mai bine la mov decât bărbații.

Magenta – este în prezent poate cea mai folosită culoare pentru a ilustra feminitatea, însă poate fi utilizată și pentru a întineri un brand, a-l împrospăta, alături de alte culori. Magenta este o culoare ce inspiră confort și speranță, în general emoții pozitive, și este utilizată deseori de cei care vor să iasă din tipare.

Potrivită pentru personalități inovative, pasionate și spirituale, dar și pentru firi mai rebele.

Negru – o culoare (sau non-culoare, spune-i cum vrei) puternică, sinonimă cu luxul. De altfel, cele mai cunoscute brand-uri de haine, băuturi sau cosmetice sunt cunoscute pentru logo-urile în alb și negru. Este o culoare potrivită pentru industria modei, dar complet deplasată pentru sănătate.

Această culoare prinde bine la personalități hotărâte, încrezătoare în sine, serioase și puternice, deopotrivă femei și bărbați.

Vrei să afli cum poți vinde mai mult cu site-ul?

Lasă numele și adresa de email și te contactăm pentru a-ți oferi GRATUIT un audit de marketing pentru site-ul tău (valabil doar pentru site-uri de prezentare, nu si pentru magazine online)!